Kolesterool kõrge? mis aitab: Zovacor? Redasin? Vaata täismõõdus

Kolesterool kõrge? mis aitab: Zovacor? Redasin?

Soovin personaalset konsultatsiooniSoovin personaalset konsultatsiooni
NB!Eriti lugeda neile, kes kasutavad punase riisi ekstraktiga toidulisandeid kolesterooli alandamiseks ning kelle kolesterool on kõrge.
 
Alustame otsast peale. "Punase riisi ekstrakt on turul kõige tõhusam kolesterooli alandav toiduaine. Eelkõige on selle efektiivsus otseselt seotud ekstraktis sisalduva monakoliin K kogusega (kuni 10 mg/päevas). Monakoliini K igapäevane tarbimine alandab madala tihedusega lipoproteiini kolesterooli (LDL) taset plasmas 15-25% 6-8 nädalajooksul”.
 
Lisaks avaldab see kasulikku mõju veresoonkonna funktsioonidele, näiteks vererõhu kontrollile, veresoonte vasodilatatsiooni/konstriktsiooni reguleerimisele, ka verehüübimiskomponentidele nagu trombiin ja fibriin. 

Rohkem infot

 
"Kuigi selle toimemehhanism on sarnane statiinidega, on 3–10 mg monakoliini K igapäevane tarbimine seotud minimaalse riskiga ja kergeid müalgiaid täheldatakse ainult kõige nõrgemate patsientide puhul (need, kes samuti ei talu statiinide minimaalseid annuseid).
 
Monakoliin K on ohutu ja tõhus aine kerge kuni mõõduka hüperkolesteroleemia raviks inimestel, kellel puuduvad täiendavad kardiovaskulaarsed riskifaktorid”- suhteliselt värske uuring, juuli-september 2019, kinnitab paljusid varasemaid uuringuid monakoliin K kohta)
 
Tasub teada, et laktooni kujul olev monakoliin K on identne lovastatiiniga (statiinide rühm, Eestis tähistatakse retseptiravimeid), mis kasutatakse mitmetes Euroopa Liidu riikides hüperkolesteroleemia raviks. Nagu kõigi ravimite puhul on ka lovastatiinil kõrvaltoimed, mis mõjutavad peamiselt luu-lihaskonda ja sidekude, sealhulgas rabdomüolüüs (53,4% Euroopa Ravimiameti andmetel), närvisüsteemi (20,3%), seedetrakti (14,9%), neerud (11,3%). %). ), maksa (10%), nahka ja nahaaluskudede (8,9%) jt.
 
"Monakoliin K igapäevase kasutamise juhtumite aruanded näitasid, et kõrvaltoimed esinesid ka 3 mg / päevas võtmisel 2 nädala kuni 1 aasta jooksul. Oli diagnoositud rabdomüolüüsi, hepatiidi ja nahahaiguste juhtumeid, mis nõudsid haiglaravi" (Mazzanti et al. , 2017).
 
Jällegi, paljude varasemate punase riisi ekstrakti uuringute põhjal tuvastati monakoliin K positiivne mõju organismile annuses 3-10 mg. Oli arenenud erinevaid kolesteroolitaset langetavate toidulisandite versioone, kus monakoliin K oli kombineeritud vitamiinide ja taimeekstraktidega või oli eraldi aktiivainena kasutatud. Eelistus oli loomulikult antud aine maksimaalse lubatud sisaldusele - 10 mg. Ja see on loogiline: iga tootja tahab klienti hoida.
 
Kümme aastat, kuni 2022. aasta juuni lõpuni, eksisteeris ELis statiinide käsimüügi alternatiiv. Just siis keelustas Euroopa Ravimiamet monakoliin K kasutamise toidulisandites annuses 10 mg.✅ Maksimaalne lubatud monakoliin K annus toidulisandites on nüüd 2,99 mg . Seega on EL Ravimiamet usub, et sellega kontrollitakse hoolikamalt inimeste tervist Euroopas.
 
Mis meil on? Punast riisi sisaldavaid toidulisandid meie apteekide riiulitel jäid nähtavasti samaks, ainult monakoliin K kogus neis "langes" 10 mg-lt 2,99 mg-le. Samas hind jäi samaks või isegi tõusis (noh, hinnatõusud ei üllata praegu kedagi, aga nüanss on selles, et toimeaine kogus on vähenenud 3,3 korda). Lisaks ei maininud sellest muudatusest mitte ükski kohalik meedia, aga punase riisi ekstraktiga toidulisandeid tarbivate inimeste arv pole ju väike. Huvitav, kas perearstid üldse oma patsiente hoiatasid? Muidu tuleb välja, et inimene on aastaid tarvitanud teatud brändi toidulisandeid, teinud perioodiliselt analüüse, näinud, et kõik on korras- pole vaja statiinidele üle minna ja siin on üllatus: testide tulemused on halvemaks läinud, aga midagi pole muutunud, kõik on nagu tavaliselt. Kuid asi on selles, et toidulisandite aktiivaine konstentratsioon on muutunud, kuigi nimi on jäänud samaks. Kui palju teist loevad ammu tuttava toidulisandi koostist?
 
Nii, tuleme sellele, mida teha ja kuidas elada?:)

Mida teha neile, kes on juba mitu aastat võtnud toidulisandeid monakoliin K-ga annuses 10 mg ja nüüd on nad "sunnitud" võtma 2,99 mg?
✅Ära sattuda paanikasse! Soovitan väga kontrollida talvel kolesterooli taset veres. Võib olla monakoliini K 2,99 mg annus saab täitsa oma ülesannetega teie organismis hakkama. Kui kolesterooli näitajad halvenesid, kasutage 2 tabletti 2,99 mg monakoliin K päevas ning kuue kuu/aasta pärast uuesti kontrollile. Jälgige hoolikalt oma tervist.
 
Mida teha neile, kes alustasid selle aasta jooksul monakoliin K-ga toidulisandite võtmist? Toidulisandi töö kontrollimiseks on mõttekas teha teste mitte varem kui aasta või kaks aastat peale toidulisandite regulaarset manustamist.
 
✅Uuringud näitavad, et "üldkolesterooli ja LDL-kolesterooli statistiliselt oluliselt näitajate saamiseks oli vaja pikemaid perioode (12–24 kuud) monakoliin K madalaimate annuste (3–6,12 mg) kasutada."
*Tasub mainida, et monakoliin K-ga retseptiravimit Eestis veel ei ole.
 
Lisaks punase riisi ekstraktile
 
 aitavad kolesterooli normaalsena hoida:

*Küüslauku, oomega-3, beeta-sitosterooli ja sitostanooli (taimsed rasvad), polüfenoole jne sisaldavad toidulisandid:
*Spetsiaalne dieet
*Mõõdukas füüsiline koormus
Tõenäoliselt hakkavad toidulisandite tootjad lisama komponente, millel on ka positiivne mõju kolesterooli tasemele. Nii et valikuid on. Kogu looduse mitmekesisuse juures ei saa nad puududa.

P.S. Suur hulk punase riisi ekstrakti käsitlevaid uuringuid on tasuta saadaval.