NOVA-T 380 (EMAKASISENE KONTRATSEPTIIV) Vaata täismõõdus

NOVA-T 380 (EMAKASISENE KONTRATSEPTIIV)

90,57 €

Saadaval valveapteekidest 24H: Preparaadi klassifikatsiooni kontrollige infolehest

Soovin personaalset konsultatsiooniSoovin personaalset konsultatsiooni
NOVA-T 380 (EMAKASISENE KONTRATSEPTIIV)

Rohkem infot

Tootetutvustus, otstarve

Nova T?380 on T-kujuline emakasisene vahend raseduse vältimiseks. T-kujulise vahendi vertikaalse osa ümber on keeratud vasktraat, mille pindala on ligikaudu 380 mm2. Traadi keskel on hõbesüdamik, mis kaitseb traati purunemise eest. Eemaldusniidid on kinnitatud vertikaalse haru alumises otsas asuva silmuse külge.



Toime:

Viimased uuringud näitavad, et vasest emakasisesed vahendid (ESV) toimivad rasedusevastaselt, hoides ära viljastumise. ESV mõjutab sperma ja munaraku liikumist ning vähendab sperma võimet viljastada munarakku. Kasutamise ajal vabastab Nova T?380 emakasse vaske, kuid seda nii väikestes kogustes, mis ei põhjusta naisele terviseriske. Keskmine päevane vaseannus normaalse toitumise korral on palju suurem sellest, mis saadakse vahendist.

Rasestumise võimalus Nova T?380 kasutamisel on 0,6 juhtu 100 naiseaasta kohta.



Vastunäidustused:

Vahendit ei tohi kasutada, kui teil esineb mõni allpool loetletud seisunditest:

teadaolev või kahtlustatav rasedus;

olemasolev või krooniline vaagnapiirkonna elundite põletik, alumise genitaaltrakti infektsioon;

sünnitus- või abordijärgne emakapõletik viimase 3 kuu jooksul;

ravimata emakakaela põletik;

emaka või emakakaela vähkkasvaja;

ravimata emakakaela düsplaasia;

ebaselge põhjusega emaka verejooks;

emakakaela või emaka anomaaliad, k.a fibroidid, kui need muudavad emakaõõne kuju;

vase allergia;

Wilson'i tõbi (vase ainevahetuse häire);

vere hüübimishäired;

seisundid, mis on seotud infektsioonide suurenenud vastuvõtlikkusega.

Nova T?380 ei ole esmavaliku vahend noortele mittesünnitanud naistele.



Kasutamisjuhised

Paigaldamine:

Paigaldamiseelsed uuringud võivad sisaldada Pap-testi ja vajadusel ka teisi analüüse nt infektsioonide (sh suguhaigused) avastamiseks. Teostama peab günekoloogilise läbivaatuse, määramaks kindlaks emaka asendi ja suuruse. ESV võib paigaldada menstruaaltsükli mis tahes päeval. Vältimaks olemasoleva raseduse riski on parim aeg paigaldamiseks 7 päeva jooksul pärast menstruatsiooni algust. ESV võib paigaldada ka kohe pärast aborti, eeldusel, et on välistatud suguelundite infektsioonide esinemine. ESV ei tohiks paigaldada varem kui 6 nädalat pärast sünnitust.

Nova T?380 ei mõjuta rinnaga toitmist. Soovitatav on kasutada hügieenisidemeid. Kui kasutate tampoone, tuleb neid vahetada ettevaatlikult.

Emakasisene vahend annab kaitse raseduse eest kohe pärast paigaldamist. Teie ega teie partner ei tohiks vahendit suguühte ajal tunda. Kui te seda siiski tunnete, tuleb suguelust loobuda seniks, kuni arst on kontrollinud, et vahend on õiges asendis.

Paigaldamisel viiakse tuppe viiakse tupepeegel ja emakakael puhastatakse antiseptilise lahusega. ESV viiakse emakasse peenikese painduva plastiktoru abil. Te võite paigaldamist tunda, kuid see ei tohiks olla väga valulik.

Nova T?380 kaitseb raseduse eest 5 aastat, misjärel tuleb vahend eemaldada. Kohe võib paigaldada ka uue vahendi, eelnevalt aga peate teadma oma viimase Pap-testi tulemusi.



Vahendi kontroll:

Pärast menstruatsiooni võite niitide olemasolu ise kontrollida. Selleks asetage oma sõrmed pärast menstruatsiooni ettevaatlikult tuppe ning katsuge niite emakaava (emakakaela) läheduses.

Ärge tõmmake niitidest, sest nii võite tahtmatult Nova T?380 välja tõmmata. Kui te niite ei leia, võib vahend olla välja langenud või emakasse perforeerunud. Sellisel juhul peaksite vältima vahekordi või kasutama rasestumise vältimiseks barjäärimeetodit (nt kondoom) ja võtma ühendust oma arstiga.



Vahendi eemaldamine:

Arst võib vahendi eemaldada igal ajal, pärast mida on teil võimalik rasestuda. Eemaldamine on tavaliselt valutu protseduur. Pärast Nova T?380 eemaldamist teie viljakus taastub. Kui ei soovita rasestuda, peab vahendi eemaldamine toimuma menstruatsiooni ajal. Kui suguühe on toimunud nädala jooksul enne tsükli keskel teostatud ESV eemaldamist, on võimalik rasestumine. Seetõttu tuleb paar päeva enne ja pärast vahendi eemaldamist kasutada teisi rasestumisvastaseid vahendeid.



Kõrvaltoimed:

On täiesti loomulik, et menstruatsioonid muutuvad esimeste kuude jooksul pärast vahendi paigaldamist. Vereerituse ja määriva vereeritusega päevade arv võib suureneda. Menstruatsioon võib olla vererohkem. Mõni aeg pärast paigaldamist võib teil esineda valu alakõhus. Kestev valu või tugev vereeritus võivad olla põhjustatud ESV osalisest väljalangemisest. Sellisel juhul tuleb vahend eemaldada ja paigaldada uus õigesse asendisse. Kui raseduse vältimine on ebaõnnestunud, võib rasedus olla emakaväline. Emakasiseste vahendite kasutajatel võib esineda vaagnaorganite põletikke.

Teiste ESV-de paigaldamise järgselt on esinenud sepsist (väga raske süsteemne infektsioon, mis võib lõppeda surmaga). Perforatsiooni risk suureneb imetavatel naistel ja juhul kui vahend on paigaldatud kuni 36 nädala jooksul pärast sünnitust.

Mõned naised võivad pärast paigaldamist tunda valu ja pearinglust. Kui need poole tunni jooksul puhkeasendis ei möödu, võib vahend olla vales asendis. Vajalik on läbivaatus ja vajadusel ESV eemaldamine. ESV võib põhjustada allergilisi nahareaktsioone.



Hoiatused ja ettevaatusabinõud

Hoiatused:

Vasest ESV võib suurendada menstruatsioonist tingitud verekaotust ja düsmenorröad. Nova T?380 ei ole esmavaliku meetod naistele, kellel esinevad rohke vereeritusega menstruatsioonid, aneemia, düsmenorröa, või naistele, kes saavad antikoagulant-ravi. Kui Nova T?380 kasutamise ajal tekivad eelpoolnimetatud seisundid, peab kaaluma vahendi eemaldamist.

Seoses infektsioosse endokardiidi ohuga tuleks Nova?T?380 kasutada ettevaatusega naistel, kellel on kaasasündinud südame- või südameklappide haigus. Selliste patsientide puhul tuleb enne ESV paigaldamist või eemaldamist rakendada profülaktilist ravi antibiootikumidega.

Vähendamaks infektsiooniohtu, asetseb Nova T?380 paigaldamise ajal paigaldustorus. Sellele vaatamata on teil pärast paigaldamist kõrgenenud risk vaagnaelundite infektsioonide tekkeks. Emakasiseste vahendite kasutajatel on infektsioonide põhjuseks tihti sugulisel teel levivad haigused. Infektsioonirisk on suurem, kui naisel või tema partneril on mitu seksuaalpartnerit. Vaagnapiirkonna elundite põletikke tuleb koheselt ravida. Vaagnaelundite põletikud võivad vähendada viljastumisvõimet ja suurendada emakavälise raseduse riski. Väga harvadel juhtudel võib vahetult pärast ESV paigaldamist esineda raskeid infektsioone või sepsist (väga raske infektsioon, mis võib lõppeda surmaga). Kroonilise vaagnapiirkonna elundite põletike korral, või juhul kui äge põletik ei allu mõne päeva jooksul ravile, tuleb ESV eemaldada.



Võtke viivitamatult ühendust arstiga, kui teil esineb püsiv valu alakõhus, palavik, suguühtel esinev valu või ebatavaline veritsus. Vahetult pärast paigaldamist esinev tugev valu või palavik võivad viidata raskele infektsioonile, mida peab koheselt ravima.

ESV võib tungida emakasse või emakakaela. Tavaliselt juhtub see paigaldamise ajal. Rääkige oma arstile, kui tunnete valu paigaldamise ajal või pärast seda. ESV perforatsiooni oht suureneb imetamise ajal ja juhul, kui vahend on paigaldatud kuni 36 nädala jooksul pärast sünnitust. Samuti võib perforatsiooni oht olla suurem tahapoole fikseerunud emakaga naistel. Emaka perforatsiooni või läbimise korral tuleb ESV esimesel võimalusel eemaldada.

Emaka lihaste kokkutõmbed menstruatsiooni ajal võivad mõnikord ESV paigalt nihutada või selle väljutada. Selle võimalikud sümptomid on valu ja ebaselge põhjusega verejooks. ESV paigalt nihkumisel väheneb ka selle efektiivsus.



Nova T?380 kasutamise ajal on rasestumine ebatõenäoline. Siiski, kui rasestute vahendi kasutamise ajal ja soovite rasedust jätkata, on soovitatav vahend eemaldada. Kui vahendit ei eemaldata, esineb raseduse katkemise või enneaegse sünnituse oht. Sellise raseduse kulgu peab hoolikalt jälgima. Puuduvad tõendid sünnidefektide esinemisest juhul, kui rasedus kanti vahendi kasutamise ajal lõpuni. Kui vahendi ettevaatlik eemaldamine ei ole võimalik, võib kaaluda raseduse katkestamist. Kui soovite rasedust jätkata ja vahendit ei ole võimalik eemaldada, pidage nõu oma arstiga, kes annab teile rohkem teavet selle kohta, kuidas edasi toimida. Võtke arstiga koheselt ühendust, kui tunnete valu alakõhus ja teil on palavik.

Kuigi ektoopilist (emakaväline) rasedust võib esineda ka ESV kasutamise ajal, ei ole see risk praeguste andmete kohaselt ESV kasutajatel kõrgem kui neil naistel, kes rasestumisvastaseid vahendeid ei kasuta. Kui naine rasestub ESV kasutamise ajal, on vajalik hoolikas läbivaatus. Ektoopilise raseduse risk on suurenenud varem esinenud emakavälise raseduse, vaagnaelundite lõikuse või vaagnaelundite infektsioonidega naistel. Menstruatsiooni ärajäämise, verejooksu vähesuse või alakõhuvalude korral tuleb arvestada ektoopilise raseduse võimalusega.

Vasest ESV võib suurendada menstruatsiooniaegset verejooksu, mille tulemusena suureneb ka aneemia oht.



Seadme ja pakendi sisu

Emakasisene spiraal



Tootja või tootja volitatud esindaja

Tootja:

Bayer Pharma AG

Müllerstrasse 178

13353 Berlin

Saksamaa



Esindaja Eestis:

Bayer OÜ

Lõõtsa 2

11415 Tallinn