Kalaõli on sama nagu oomega 3? Kas oomega 3 on sama nagu D vitamiin? Vaata täismõõdus

Kalaõli on sama nagu oomega 3? Kas oomega 3 on sama nagu D vitamiin?

Soovin personaalset konsultatsiooniSoovin personaalset konsultatsiooni

Kui ütleme "kalaõli", peame tavaliselt silmas "oomega 3" happeid. Ja kui me ütleme "oomega 3", peame silmas "kalaõli". Need ei ole aga samaväärsed mõisted. 


Kalaõli sisaldab oomega-3 happeid, millest peamised on EPA (EPA, 6-10%) ja DHA (DHA, 10-15%). Need on põhjus, miks kalaõli peaks olema iga inimese toiduratsioonis. EPA ja DHA rasvhapped on osa rakumembraanidest, mis tähendab, et nende kogusest sõltub kogu organismi tervis.


Enamik DHA happeid leidub aju hallaines, võrkkestas, munandite kudedes ja sperma koostises. Meie aju koosneb 30% (!) oomega 3 hapetest. Oomega 3 kasulikkusest on palju räägitud, meeletu hulk on kalaõli sisaldavaid toidulisandeid ka Eesti turul.


Rohkem infot

Sageli tekib klientidel küsimus, millist toidulisandit valida?

Ideaalis kõik soovivad, et hind vastaks kvaliteedile. 

 

Kuna oomega 3 on vaid osa kalaõlist, see tähendab, et just tema huvitabki meid kogu kalaõli sees. Seetõttu märgib tootja kasutusjuhendis või pakendi sildil eraldi välja kalaõli ja oomega-3 hapete sisalduse. Samuti märgitakse sageli, et EPA ja DHA kasulikud mõjud ilmnevad juba siis, kui neid võetakse vähemalt 250 mg päevas. (“EPA ja DHA kasulik toime avaldub siis, kui neid tarbitakse päevas vähemalt 250 mg”). See on muidugi parem kui mitte midagi.

 

Kuid me soovime  maksimaalset kasu saada. Seega on omega 3 soovitatav annus täiskasvanutele ja lastele 1000-1500 mg (arsti või toitumisspetsialisti soovitusel võib see olla 3-4g). Mida suurem on omega 3 rasvhapete sisaldus preparaatides, seda suurem on  tervisele kasu. Veelkord: mitte kogu kalaõli, vaid EPA ja DHA koos. Sellest sõltubki toidulisandi hind ja turundajad kasutavad seda oma eesmärgi täitmiseks.

 

Ja lõpuks on väga tähtis info: Oomega 3 ja D vitamiin on täiesti erinevad ained. Ärge ajage neid sassi!

 

Allpool on toidulisandid mis sisaldavad suurimat kogust oomega 3 ühe kapsli kohta.

 

VITAMAR 1000MG KAPS N100 - Tervis N1

LAMBERTS OMEGA-3 ULTRA KALAÕLI CAPS 1300MG N60 - Tervis N1

LAMBERTS OOMEGA-3 KALAÕLI CAPS 1100MG N60 - Tervis N1