Kui palju ravimeid on samaaegselt ohutu kasutada? Vaata täismõõdus

Kui palju ravimeid on samaaegselt ohutu kasutada?

Soovin personaalset konsultatsiooniSoovin personaalset konsultatsiooni

Kas arstid on alati teile ravimeid ja protseduure õigesti määranud? Kas teate ise täpselt, millised näidustused on teie koduravimitel?

 

Vead juhtuvad. Juhtub ka, et arstid kirjutavad "igaks juhuks" ravimeid välja. On isegi selline mõiste nagu polüfarmaatsia – nii ravimite kui ka diagnostika, füsioteraapia ja kirurgiliste sekkumiste kasutamise üleliigsus

Rohkem infot

 

Üldiselt võib statistika järgi öelda, et mida rohkem ravimeid inimene tarvitab, seda tõenäolisem on kõrvaltoimete ja koostoimete tekkerisk. Nii et 2-3 ravimi samaaegse kasutamise põhjustab ravimite koostoimeid ligikaudu 6% inimestest ja 5 ravimi kasutamisel suureneb see tõenäosus 50% -ni.


Mis on tulemuseks?

Suurem osa inimestest sattuvad haiglatesse mitte diagnoositud haigustest tingitud tervise halvenemise tõttu, vaid paljude ravimite tarvitamisest tingitud probleemide tagajärjel.


Kuidas olla?

Tasub teada, et kõik ravimite kombinatsioonid on jagatud järgmisteks osadeks:


*ratsionaalne (aitab tõsta ravi efektiivsust ja/või tõstab teraapia ohutust. Näiteks, statiinide tarvitamisel on vajalik võtta koensüüm Q10 sisse; pika kuuri diklofenaki, ibuprofeeni ja teisi MSPVA-sid kombineeritakse omeprasooliga jms.)


*mitteratsionaalne (muutub ühe või mitme väljakirjutatud ravimi farmakoloogiline toime ja suureneb kõrvaltoimete tõenäosus. Näiteks, samaaegne ravi amoksitsilliini ja glükoosamiini, diklofenaki ja ibuprofeeniga)


*potentsiaalselt ohtlik (eluohtlik või tõsiste kõrvaltoimete teke)


Samas on olemas haigused, mille puhul monoteraapia (ravi ühe ravimiga) on ebaefektiivne: arteriaalne hüpertensioon, krooniline südamepuudulikkus, suhkurtõbi, bronhiaalastma jne. Seetõttu toimub ravi arsti järelevalve all ja ravimiseks ettenähtud ravimid kuuluvad retseptigruppi.


Edukas ravi on arsti ja patsiendi koostöö. Arst ei ole kättesaadav, kuid teil on kiireloomulised küsimused? Proviisor aitab teil orienteeruda.


Olge terved!