Mida teha nohu korral Vaata täismõõdus

Mida teha nohu korral

Soovin personaalset konsultatsiooniSoovin personaalset konsultatsiooni

ühelt poolt nohu on kerge tervisehäire, teiselt poolt aga väga tõsine. Peatume nohu levinumatel põhjustel.

 

  • Viiruslik nohu: Levinuim nohu põhjustaja on viirused, nagu rinoviirus, koroonaviirus ja adenoviirus. Viiruslik nohu levib peamiselt piisknakkuse kaudu.

 

Näide. Marta, 25-aastane üliõpilane, tundis, et tal hakkab kurgus kipitama ja ninast jookseb vett. Pärast proviisori konsulteerimist sai ta teada, et tal on viiruslik nohu. Marta järgis apteekri nõu ja jäi mõneks päevaks koju puhkama,kasutas nohuvastast komplekti, tarbis palju vedelikke ja hoidus teistest inimestest, et neid mitte nakatada. Mõne päeva pärast tundis Marta end juba palju paremini ja sai taas igapäevaeluga jätkata.

 

Rohkem infot

  • Bakteriaalne nohu: Bakteriaalne nohu on tavaliselt viirusliku nohu tüsistus, kui nina limaskest on juba kahjustatud ja kaitsetu bakterite ees. 

 

 

Näide. Peale pikaajalist viiruslikku nohu tundis 40-aastane Heiki, et tema nohu ei lähe paremaks ja tema ninast eritub paksu kollakasrohelist lima. Ta pöördus arsti poole, kes tuvastas bakteriaalse nohu. Arst määras Heikile antibiootikumikuuri, mille järel tema sümptomid leevenesid ja nohu taandus. Nina niisutamiseks kasutas Heiki Quixxi ning antibiootikumiga tingitud soolestiku mikrofloora parandamiseks LactoSeven tbl


  • Allergiline nohu: Allergeenid nagu õietolm, tolmulestad ja hallitusseened võivad põhjustada allergilist nohu ehk heinapalavikku.


Näide.Kevadel hakkas 30-aastasel Liisal silmad sügelema ja vesistama, lisaks tekkis tal nohu. Pärast allergiatesti selgus, et Liisa on allergiline õietolmu suhtes. Arst määras talle antihistamiinikumid ja ninasprei, mis aitasid tal allergilise nohu sümptomeid leevendada ja elukvaliteeti parandada. Abistava vahendina kasutas Liisa Sterimar MN ninasprei ning allergia profulaktikaks Kverilla kapsleid


  • Ärritavate ainete põhjustatud nohu: Sigaretisuits, keemilised aurud ja õhusaaste võivad ärritada nina limaskesta ja põhjustada nohu.


Näide. 32-aastane Martin töötab keemiatööstuses ja märkas, et tal tekib sageli nohu ning ninakinnisus töö ajal. Ta arutas probleemi oma arstiga, kes soovitas tal kasutada kaitsemaski ja niisutavat ninaspreid, et vähendada kemikaalide ärritavat mõju nina limaskestale ning loputada nina tööpäeva lõpetamisel Capsteri seadmega. Tänu nendele abinõudele vähenes Martini nohu ja ta sai oma tööd jätkata.



 

Kuna enamik nohusid on viirusliku päritoluga, pole antibiootikumidest abi. Nohu ravi keskendub sümptomite leevendamisele ja keha immuunsüsteemi toetamisele:


Puhkus ja vedelikutarbimine: Puhkus aitab kehal võidelda nakkusega, samal ajal aitab piisav vedelikutarbimine hoida limaskestad niisketena ja soodustada lima eritumist.

 

Nina loputamineSoolase veega nina loputamine võib aidata vähendada ninakinnisust ja parandada hingamist.


Ravimid: Viirusliku nohu korral võivad leevendust pakkuda valuvaigistid (paratsetamool, ibuprofeen), dekongestandid (pseudoefedriin, fenüülefriin) ning antihistamiinikumid (allergilise nohu korral).

 

Auru sissehingamine: Kuuma veeauru või eeterlikke õliga veeauru sissehingamine võib aidata vähendada ninakinnisust ja hõlbustada hingamist.


Õhuniisutajad: Õhuniisutaja kasutamine aitab hoida ruumiõhu niiskustaset ja vähendab nina limaskesta kuivamist.

 

Ninatilgad ja -spreid: Ninatilgad ja -spreid niisutavad nina limaskestasid, vähendades ninakinnisust ja kuivust.

 

Pehmed salvrätikud

 

Toidulisandid: kverilla kaps, citrosept tilgad, echinamax tilgad


Olge terved!