Reisi targalt! Vaata täismõõdus

Reisi targalt!

Soovin personaalset konsultatsiooniSoovin personaalset konsultatsiooni

Euroopa riikide vahel pole praktiliselt piire, ühisraha ja sarnased kaubahinnad eksitavad enamikku Euroopa reisijad ravimite kättesaadavuse puhul.

 

Millega peaksid eurooplased ja Euroopa reisijad arvestama?

 

1. Igal Euroopa riigil on oma registreeritud toimeainete ja toidulisandite loetelu. See, mis on Saksamaa apteegist saadaval, ei pruugi Itaalias olema.

 

2. Mida saab ühes riigis ilma retseptita osta, on teises riigis rangelt retsepti alusel.

 

3. Euroopa apteegid on kohustatud paberretsepte kõikidest Euroopa riikidest vastu võtma. Erandiks on psühhotroopsed ja narkootilised ravimid- nende puhul on kohaliku arsti retsept vajalik. Probleemiks võib aga olla toimeaine kättesaadavus. Vaata punkti 1.

 

Rohkem infot

 

4. Mõnedes Euroopa riikides - Eestis, Soomes, Portugalis, Horvaatias, Poolas (Hispaania peaaegu) on ühine digiretseptide süsteem. See tähendab, et ühest nimetatud riigist välja kirjutatud digiretsepti järgi saab ravimit teisest riigist osta, välja arvatud psühhotroopsed, narkootilised ja ekstemporaalsed (apteegis valmistatud) ravimid. Kuid isegi siin on mõned iseärasused, lisaks sellele, mis on punktis 1 märgitud:


* on lubatud ainult enda retsepte (pole oluline, et oled retsepti omaniku isa/ema/laps/mees/naine/parim sõber jne) välja osta.


* Euroopa Digiretseptisüsteem on mõeldud ainult üle 18-aastastele isikutele. Isiku tuvastamiseks on vajalik ID-kaart või pass. Muud fotoga dokumendid, nagu juhiluba, õpilaspilet, pensionikaart jms, ei ole vastuvõetavad.


* Kohalik kompensatsioon (allahindlused) ravimite ostmisel ei kehti. Eesti elanikel on õigus osaliselt raha tagasi saada, esitades Haigekassale avalduse ja kviitungi.


* Hetkel ei ole kõikidest riikide apteekidest võimalik  välismaiseid digiretsepte osta. Näiteks Portugalis on vastavad apteegid varustatud spetsiaalse sildiga uksel. Mis puutub Eesti, siis teoreetiliselt on kõik apteegid varustatud juurdepääsuga Euroopa digiretseptidele. Aga! Elektrooniline süsteem streigib mõnikord ja ei anna juurdepääsu andmetele …


Mis on tulemuseks? Parem on ikka  oma ravimitega, eriti retseptiravimitega reisida. Eriti kui teil on krooniline haigus. Progress on alati hea, kuid mõistlikum on loota sellele, mis tegelikult käes on (ravim ise, mitte võimalus seda osta). Paljud välismaalased (eurooplased ja turistid) on ekslikult veendunud, et Euroopas toimib ühine ravimite süsteem (“Eesti on Euroopa, kuidas ei saa osta, Lätis ju on!” 

“Miks on retsepti alusel? Saksamaal ilma retseptita!” Ja nii edasi)


Olge terved! Reisige targalt!